Sök ersättning

Är du arbetslös och vill söka ersättning? Då ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen och skicka en anmälan om arbetslöshet till din a-kassa.

  1. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du kan antingen skriva in dig digitalt på Arbetsförmedlingens webbplats eller besöka ett av deras kontor.
  2. Arbetsförmedlingen kontaktar din a-kassa, som skickar ett informationsbrev till dig. Om du inte är medlem i någon a-kassa får du i stället ett brev från Alfa-kassan.
  3. Gå in på webbplatsen för din a-kassa och registrera dig på Mina sidor med e-legitimation. Där kan du skicka in de flesta uppgifter som din a-kassa behöver för att besluta om du har rätt till ersättning – till exempel en anmälan om arbetslöshet och ett arbetsgivarintyg (eller annat intyg som visar vad du har gjort de senaste tolv månaderna). Kontakta din a-kassa eller logga in på Mina sidor för att ta reda på vilka uppgifter just du behöver skicka in.
  4. När du har varit arbetslös i två veckor kan du skicka in ditt första kassakort på Mina sidor. Kassakortet är en tidrapport där du fyller i vad du har gjort dag för dag – till exempel sökt jobb, varit sjuk eller vabbat.
  5. Din a-kassa beslutar om du har rätt till ersättning när de har fått in alla uppgifter från dig. Om allting är rätt ifyllt och du uppfyller kraven för ersättning så får du dina pengar inom tio dagar.

Kontakta alltid din a-kassa om du har frågor om din ersättning eller ditt medlemskap.