Sök ersättning

Är du arbetslös och vill söka ersättning? Då ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen och skicka en anmälan om arbetslöshet till din a-kassa.

  1. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du kan antingen skriva in dig digitalt på Arbetsförmedlingens webbplats eller besöka ett av deras kontor.
  2. Arbetsförmedlingen kontaktar din a-kassa, som skickar ett informationsbrev till dig. Om du inte är medlem i någon a-kassa får du i stället ett brev från Alfa-kassan.
  3. Gå in på webbplatsen för din a-kassa och registrera dig på Mina sidor med e-legitimation. Där kan du skicka in de flesta uppgifter som din a-kassa behöver för att besluta om du har rätt till ersättning, till exempel en anmälan om arbetslöshet. Kontakta din a-kassa eller logga in på Mina sidor för att ta reda på vilka uppgifter just du behöver skicka in.
  4. När du har varit arbetslös i en vecka kan du skicka in din första tidrapport på Mina sidor. I tidrapporten fyller du i vad du har gjort dag för dag – till exempel sökt jobb, varit sjuk eller vabbat.
  5. Din a-kassa beslutar om du har rätt till ersättning när de har fått in alla uppgifter från dig och dina tidigare arbetsgivare.

Kontakta alltid din a-kassa om du har frågor om din ersättning eller ditt medlemskap.